Personel Eğitimleri

Personel eğitimlerini 2 temel açıdan ele alabiliriz:

1- Oryantasyon ve hizmet içi eğitimler,

2- Bilgisayar ve teknik eğitimler,

Oryantasyon ve Hizmetiçi Eğitimler;

İşe yeni giren personelin her şeyden önce kurumu ve kurumsal iş süreçlerini tanıması ve doğru algılaması şart olduğundan bu konuya özel önem vermeye çalıştım. Hastane içinde belli yetkinliği olan personeli eğitimci olarak ayrıca yetiştirdim ve yeni personelin bu eğitimciler tarafından hazırlanmasını sağladım. İşe alınırken yeterince analiz edilememiş ve uygunsuzluğu fark edilmemiş personel adayları özellikle bu aşamada ortaya çıkmaktadır. Hastane gibi özel ve yoğun hizmet akışının olduğu, yüksek risk altında, sağlık sorunları nedeniyle iyi iletişim kuramayabilen insanlarla birlikte çalışmanın gereklerinin iyi anlaşılmasına, her şeye rağmen hasta memnuniyetinin ön planda tutulması gereğine dair eğitim faaliyetlerine sürekli devam ettim.

Çok sayıda personelin bir araya gelerek toplantı yapılması her zaman sağlıklı ve mümkün olamamaktadır.Bu nedenle planlı toplantıların dışında da eğitim faaliyetlerine devam edilmelidir. Bu durumda birebir görüşmeler, görev yeri ziyaretleri, gözlem ve incelemeler ile personelin tamamı için oluşturulan mail grubuna mesaj gönderilmesi yaptığımız faaliyetler arasındadır.

Bilgisayar ve Teknik Eğitimler;

Bilgi işlem personelinin temel bilgi ve becerilere sahip olması beklenen bir durumdur. Ancak yeni uygulamaların faaliyete geçirilmesi ve hata paylarını düşürmek adına bilgisayar ve yazılım eğitimlerinin sürekliliği şart olmaktadır. Örneğin yeni bir yazılım modülü programcılar tarafından hazırlandığında öncelikle eğitim-destek personeli tarafından test edilmesi, varsa hatalardan arındırılması, ardından uygulamayı yapacak olan son kullanıcılara bireysel veya toplu eğitimlerin verilmesi gerekir.

Günümüzde sadece bilgi işlem personelinin hastane otomasyonu v.b. programları kullanması iş süreçleri açısından yeterli gelmemektedir. Her seviyede ve görevde değişik yoğunluklarda da olsa bilgisayar kullanımı artık zorunludur. Örneğin doktorlar için baktıkları hastaların tanı ve teşhis kodlarını seçmek ve bilgisayara işlemek veya işletmek muayene işlemlerinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Aynı şekilde hemşirelerinde kendi işleri açısından bilgisayar kullanımı gerekli olmuştur.

Hastanemizde bilgi işlem personeli dışındaki hastane personelinin öncelikle bilgisayar gibi altyapı ihtiyaçlarının tamamlanması için çalıştım. Eksiklerin giderilmesi yeterli olmadı. Sadece Bilgisayar vermek sorunların çözülmesi anlamına gelmiyor. Kişilere kullanabilecek bilgi ve becerilerin kazandırılması da gerekiyor. Bu konudaki ihtiyacı gidermek üzere 2006 yılı Ekim ve Aralık aylarında 2 ayrı grup halinde sorumlu ve normal hemşirelerdan yaklaşık 60 kişiye temel bilgisayar eğitimi kursu düzenledim. Böylece kişilerin görevlerini çekinmeden severek ve bilerek yapabilmelerini sağlamış oldum…

Hemsire_Kursu-1